top of page

Gårdsfolket

Här lever vi vår dröm, tillsammans med våra djur på gården i Landvetter.
Gårdsfolket
Ulf Bennborn och Majvor Strömgen

Ulf Bennborn och Majvor Strömgren  

​Ingen dag är den andra lik, det är det vi älskar med vårt liv här på gården! Visst har vi många rutiner som sig bör med djurskötsel och underhåll av en gård men det händer alltid något nytt. Ena dagen står plötsligt ett 40 cm föl i hagen och andra dagen hittar vi en praktrosella (papegoja) utanför dörren. Och det är så kul med alla härliga barn och vuxna som kommer och besöker oss och våra hästar.

Majvor

Jag har mitt urspung i Ersnäs utanför Luleå i Norrbotten. Där växte jag upp på en bondgård som sköttes endast med hästkrafter. Med en riktig hästkarl till pappa och en doer till mamma, vad kan det annat bli än att bli hästbonde själv! Jag har alltid hållit hästintresset vid liv och hållt på med hästar i någon form men att flytta till en gård och ha hästen utanför dörren har alltid varit min dröm som till slut blev sann när vi flyttade hit 2006. Kommi var vår första häst och vilket kap sedan! Han är fortfarande den flottaste hästen i stallet och en stjärna på alla sätt. Idag driver vi egen verksamhet med turridning och barnaktiviteter och jag är verksam i den till 110 %.

Från min pappa Hugo Lindvall har jag ärvt mitt hästintresse av. Han lärde mig många smarta saker i hanteringen med hästar. Själv minns jag hur han hämtade hem de vildaste hästarna som militären inte klarade av och förvandlade dem till de mest coolaste och arbetsvilliga och arbetshästarna i bygden.

Ulf

Jag delar kanske inte min sambos ridintresse på samma sätt men stortrivs med gårdslivet, det är mitt gym. Tänka sig att man skulle bli en sån fena på att köra traktor, snickra, skotta snö och lyfta fram hösilagebalar. Det trodde jag kanske inte som pojke när jag växte upp i villaområdet Lomma utanför Malmö. Eldur har varit min häst på turer men då jag blivit tyngre rider jag emellanåt kloka Flora. Men man måste hinna med en och annan golfrunda också samt trav på TV i sällskap av Akseli och katterna.

Djuren 

På gården bor vi med våra katter Tassa, Zorro, Zigge, Zingo och Zilla samt finska lapphunden Akseli. Islandshästflocken som är på totalt åtta islandshästar (plus en nordsvensk). Våra egna islandshästar är Eldur, Kommi, Dynbrimi, Eydis, Sokka samt så har vi nordsvenska hästen Flora. Inhyrda islandshästar just nu är Freyja och Eldur. Tillsammans bildar hästarna en härlig flock som betar även grannens betesmarker. De går på lösdrift ute hela året och får mycket motion genom deras dagliga lek i den kuperade hagen.

Vi har tillsammans ett stort intresse för gårdens skötsel, natur och gamla kulturarv. Med Eldurs hjälp har vi dragit fram träd och buskar som vi röjt i skogen och vi sladdar även paddocken med hästkrafter ibland. Läs mer om gården med anor från 1500-talet.​

Hästkarl Hugo Lindvall
Hästkarl Hugo Lindvall

På bilden ser ni Majvors pappa Hugo och nordsvenska travaren Lill-Babs. Babs som han kallade henne cyklade han en dag iväg för att hämta hos militären i Boden 4 mil bort. "Det var en bra häst, hon sprang hela vägen hem och drog mig på cykeln", sa han när han kom hem. Nöjd och glad som en näktergal visslade han och sjöng när han arbetade med Babs i jordbruket.

bottom of page