top of page

Om oss

Välkommen till Stall Dämmet. Läs mer om oss, våra hästar och gårdens historia. Vi bedriver turridning samt arrangerar hästaktiviteter för barn.
Om oss
Majvor Strömgren Landvetter

Gårdsfolket

Vi som bor på gården är Majvor Strömgren och Ulf Bennborn tillsammans med våra katter, hund och alla våra hästar.

Läs mer >>

Islandshästar Landvetter

Hästarna

På gården finns 7 hästar och verksamheten består av 4 islandshästar och 1 nordsvensk.

Läs mer >>

Stall Dämmet Landvetter

Gården

Gården har anor från 1500-talet! Vi värnar om dess historia och har stort intresse av att bevara marker och omgivning på ett hållbart sätt.

Läs mer >>

Om islandshästen
Om islandshästen

Tredje största rasen i Sverige

Islandshästen är den hästras som växer mest i antal i Sverige idag, ca 30 000 hästar i Sverige. Den är populär för sina extra gångarter, tölt och pass samt för ett bra psyke. Det goda psyket har hästarna fått av att i många generationer ha fått leva på ett naturligt/vilt sätt utan naturliga fiender. Islandshästen är en trygg, tålig och stark häst. Tack vare att den är robust i sin typ tål den väder och vind och trivs med att gå ute året om. På Island hålls hästarna oftast i ett halvvilt tillstånd i stora flockar, fritt betande på ett naturligt sätt. På Island har denna hästras funnits i över 1000 år. För att bevara rasens unika egenskaper får en islandshäst som lämnat Island aldrig återvända.

Historia

Islandshästen härstammar från nordiska hästraser som kolonisatörer från Skandinavien, Storbritannien och Irland hade med sig mellan år 860 och 935 e Kr. Efter ett misslyckat försök att förädla rasen förbjöd år 930 det isländska Alltinget (världens äldsta parlament) all import av utländska hästar. Detta gör islandshästen till världens äldsta och mest renrasiga hästras. Under årens gång har islänningarna avlat fram olika typer av rasen, dock med väldigt små skillnader. En lite större för körning och jordbruk, två för ridning och en för köttproduktion då nötboskapen inte räckte till. Idag använder islänningarna hästen mycket för avel, nöjes- och tävlingsridning. De flesta av oss kommer oftast i kontakt med de lite mer robusta islandshästarna via turridningar men den lite smäckrare sporthästen växer snabbt i antal och ses på tävlingsbanorna.

Tränas som en vanlig häst

En islandshäst skall tränas precis som en vanlig ridhäst för att hålla och må bra. De flesta rider dressyr i paddock och på ovalbana varvat med turer i terräng för att få en stark häst. Att rida och träna en fyrgångs eller femgångshäst kräver mycket jobb för att få en liksidig, balanserad häst med bra bärighet och rena gångarter. Islandshästen är robust och säker på foten men kan som alla hästar skada sig, dock kan hästen ofta vara duktig på att dölja en skada pga den starkt utpräglade flockmentaliteten, ty i det vilda blir de svaga utstötta. En vanlig fördom om islandshästen är att den har ett lugnt temperament och därmed lämpar sig väl för nybörjaren. Temperamentet vid ridning varierar otroligt mycket mellan individer men är generellt sett lugn och snäll i hantering.

Läs mer om rasen på Wikipedia LÄNK.

Följ nyheter inom sporten på Ishestnews.se LÄNK.

bottom of page